Τρίτη 6 Δεκεμβρίου 2011

Το Θησείο δεν...θυσιάζει σε διασκέδαση



του Ορέστη Νταγιάντα








Αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι του κέντρου, κυριολεκτικά για αιώνες μιας που το Θησείο ανήκει στην πόλη της Αθήνας από την αρχαιότητα. Πήρε το όνομα του από το ναό του Ηφαίστου ο οποίος λανθασμένα ονομαζόταν Θησείο λόγω των ανάγλυφων παραστάσεων των άθλων του Θησέα που απεικονίζονται στις μετώπες του.



Περιτριγυρισμένο από τον Κεραμεικό,την Ακρόπολη,την περιοχή του Ψυρρή και το Μοναστηράκ
ι, μπορούμε με ασφάλεια να πούμε ότι αποτελεί το κέντρο των γεγονότων για κάθε Αθηναϊκό night-out με όλες τις παραπάνω δημοφιλές περιοχές να προσφέρουν δίοδο στην ιδιαίτερη αυτή συνοικία.





Αν και η πρόσβαση μπορεί να γίνει κατευθείαν χάρης στην ανάλογη στάση του Η.Σ.Α.Π, ένα σωστό τελετουργικό εξόδου πρέπει οπωσδήποτε να περιλαμβάνει μια "ειδική" διαδρομή ως πρόλογο. Οι φίλοι του περπατήματος, μπορούν να αποβιβαστούν
στη στάση Ακρόπολη του μετρό και να διασχίσουν τη Διονυσίου Αρεοπαγίτου μια από τις πιο γραφικές και ταυτόχρονα ατμοσφαιρικές οδούς της πρωτεύουσας. Περάστε ανάμεσα στην Ακρόπολη, τον Άρειο Πάγο, τους λόφους του Φιλοπάππου και της Πνύκας καθώς και μπροστά από το Ωδείο Ηρώδου Αττικού και το θέατρο του Διονύσσου. Συνιστάται ανεπιφύλακτα για ζευγαράκια, ειδικά κατά τη διάρκεια της νύχτας, μιας που το πλούσιο πράσινο γύρω από τον πεζόδρομο καθώς και η αποχή του από τη βαβούρα, δημιουργούν ένα ρομαντικό περιβάλλον αντάξιο των κινηματογραφικών ρομάτζων. Ας μην ξεχνάμε επίσης ότι κατά την έλευση στην ευρύτερη περιοχή του Θησείου συναντάμε τους δεκάδες πάγκους μικροπωλητών οι οποίοι έχουν εδραιώσει για τα καλά την παρουσία τους, δημιουργώντας έτσι ένα μίνι-παζάρι στο οποίο μπορεί να βρει κανείς πληθώρα "πειρασμών", από κοσμήματα, παιχνίδια και μικροπράγματα μέχρι έργα τέχνης και υπηρεσίες μασάζ.

Εναλλακτικά, αν βρίσκεστε στο Μοναστηράκι για σουβλάκι (!) ή για να χαζέψετε τα δεκάδες μικρομάγαζα, καλύτερος τρόπος για μετάβαση στο Θησείο δεν είναι άλλος από την
κοσμικότατη οδό Αδριανού επί της οποίας οι παραδοσιακές ταβέρνες κάνουν παρέλαση ενώ το άρωμα της παλιάς καλής Αθήνας παραμένει αναλλοίωτο.
Τέλος, αν ο δρόμος σας έχει βγάλει στου Ψυρρή, η πλατεία Αγίων Ασωμάτων βρίσκεται μόλις μια ανάσα με την..."θεατρική" οδό Σαρρή να παρέχει πανεύκολη πρόσβαση.







Θησείο σημαίνει αναμφισβήτητα βόλτα για καφεδάκι μ
ε την παρέα με μια χαβαλετζίδικη και εύθυμη διάθεση να βρίσκεται σε κάθε γωνιά και ειδικά επί της οδού Ηρακλειδών που αποτελεί τη συνήθη ύποπτη. Οι επιλογές πολλές... Το γωνιακό Εν Αθήναις (Ηρακλειδών 12) είναι η κύρια mainstream επιλογή συγκεντρώνοντας "κύματα" νεολαίας, μεγάλο σε μέγεθος και με top μουσικές επιλογές ενώ η δοκιμή βάφλας στο εν λόγω μαγαζί επιβάλλεται. Ανάλογης διάθεσης αλλά με πιο κυριλέ ύφος είναι το Αστεροσκοπείο (Ακάμαντος 7) όπως και το παραδιπλανό και εντυπωσιακό Αθηναίων Πολιτεία (Ακάμαντος 1) ενώ πιο χαλαρές επιλογές είναι το Daluz (Ηρακλειδών 8) καθώς και το πιο ψαγμένο Αλλουστινες (Ηρακλειδών 5). Πιο mature πρόταση είναι το καφενείο Μορφή (Ηρακλειδών 40) με παραδοσιακό αλλά ταυτόχρονα παρεϊστικο αέρα έχει καθιερωθεί ως στέκι πολλών φοιτητοπαρεών. Τέλος, για όσους τολμηρούς θέλουν να παραδοθούν στην αγκαλιά της "πράσινης νεράιδας" το Αψέντι (Ηρακλειδών 19) είναι αυτό που ζητάνε.


Όταν μιλάμε για φαγητό, μπορεί κάποιος να εντοπίσει πιθανές επιλογές κυριολεκτικά όπου κι αν στρέψει το βλέμμα του. Όπως αναφέραμε και πριν, επί της Αδριανού βρίσκονται πάμπολλες ταβέρνες με παραδοσιακή ελληνική κουζίνα με τα γνωστά σε όλους μας πιάτα που αποτελούν σήμα κατατεθέν του Αθηναϊκού κέντρου. Η γωνιακή Γυριστρούλα (Ασωμάτων 9 & Αδριανού) είναι ο,τι πρέπει για να απολαύσει κανείς το αγαπημένο του πιτόγυρο καθισμένος σε κάποιο πεζούλι κοντά στην πλατεία Ασωμάτων. Πράξη τόσο απλή και συνάμα τόσο ευχάριστη και τόσο ελληνική.

Τέλος, για τους λάτρεις της κουλτούρας, το Θησείο , όπως και πολλές περιοχές του κέντρου, έχει πλούσιο πολιτισμικό μενού. Πέρα από το ναό του Ηφαίστου που είναι σύμβολο της περιοχής, υπάρχει η αρχαία αγορά, τα μουσεία Μπενάκη, Μακρονήσου και Ηρακλειδών καθώς και το Ωδείο Athenaeum.
Σε γενικές γραμμές, το Θησείο αποτελεί μια γενικά ουδέτερη συνοικία του κέντρου με επιλογές που καλύπτουν ευρεία γκάμα γούστων. Με εύθυμη και ζωηρή διάθεση, αποτελεί δημοφιλέστατη νεανική επιλογή ενώ καταφέρνει να κρατάει ζωντανό τον παλμό και το ιδιαίτερο στυλ της Αθήνας.

2 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

αρκεί βέβαια όποιος πάει θησείο να έχει μαζί του χρηματοκιβώτιο μέσα στο οποίο θα έχει την τσάντα του και το οποίο θα πρέπει να έχει αλυσοδέσει πάνω του και θα πρέπει ο ίδιος να συνδέεται μέσω δορυφόρου με το αστυνομικό τμήμα. Κατά τα άλλα ναι συμφωνώ είναι όμορφα εκεί όχι μόνο για φαγητό και καφέ αλλά ακόμα και για ένα απλό περίπατο

dadny είπε...

Χεχε,συμφωνω απολυτα σε αυτο XD

Δημοσίευση σχολίου

Πείτε τη γνώμη σας: