Οι νευροεπιστήμονες έκαναν ένα ακόμα σημαντικό βήμα για το «διάβασμα» του ανθρώπινου νου, με απώτερο στόχο να «ακούσουν» και να αποκωδικοποιήσουν τις σκέψεις μέσω της παρακολούθησης των εγκεφαλικών κυμάτων που...
αντιστοιχούν στη σιωπηλή ομιλία –ή τον διάλογο– που λαμβάνει χώρα συνεχώς μέσα στο μυαλό μας. Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον Μπράιαν Πέισλι και τον καθηγητή ψυχολογίας και νευροεπιστήμης Ρόμπερτ Νάιτ του πανεπιστημίου της Καλιφόρνια-Μπέρκλεϊ, που δημοσίευσαν τη σχετική μελέτη στο περιοδικό βιολογίας «PLoS Biology», σύμφωνα με το BBC, το «Nature», το «New Scientist» και το «Scientific American», μπόρεσαν να «μεταφράσουν» σε λέξεις τα ηλεκτρικά εγκεφαλικά κύματα που αντιστοιχούν στα λόγια. Οι επιστήμονες ελπίζουν ότι στο μέλλον η νέα τεχνική –πιθανώς μέσω ειδικών εμφυτευμάτων στον εγκέφαλο και προσθετικών συσκευών– θα επιτρέψει σε ασθενείς που βρίσκονται σε κώμα ή πάσχουν από σοβαρές διαταραχές του λόγου εξαιτίας εγκεφαλικού ή άλλης πάθησης να επικοινωνήσουν με τους γύρω τους. Το νέο επίτευγμα εντάσσεται σε μια σειρά προόδων που έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια από τη νευροεπιστήμη και σταδιακά οδηγούν στην πραγματοποίηση του μεγάλου ονείρου (ή εφιάλτη): το διάβασμα της σκέψης. Η νέα μελέτη εστιάστηκε στον ακουστικό φλοιό του εγκεφάλου και ειδικότερα στην περιοχή όπου γίνεται η επεξεργασία των ήχων και επιτρέπει στους ανθρώπους να καταλαβαίνουν τι ακούν. Οι ερευνητές αρχικά παρακολούθησαν τα εγκεφαλικά κύματα 15 ασθενών, όταν αυτοί άκουγαν διάφορες συνομιλίες. Στη συνέχεια, χρησιμοποίησαν έναν υπολογιστή για να ξεδιαλύνουν, μέσα από το χάος των ακουστικών/ ηλεκτρικών ερεθισμάτων/σημάτων, ποιες ηχητικές συχνότητες των λέξεων αντιστοιχούσαν σε ποια σήματα του εγκεφάλου. Έπειτα, κατάφεραν να συσχετίσουν τις λέξεις με συγκεκριμένα κύματα/ σήματα στον εγκέφαλο. Τελικά, οι επιστήμονες δημιούργησαν ένα υπολογιστικό μοντέλο (αλγόριθμο), το οποίο μπορεί να «ακούσει» τον νου και να «μαντέψει» μερικές –ασφαλώς όχι όλες– από τις λέξεις που έχει πει ένας άνθρωπος. Όπως πάντως επεσήμαναν οι ερευνητές, μέχρι στιγμής η έρευνα βασίζεται σε ήχους (λέξεις) που ένας άνθρωπος ακούει στην πραγματικότητα στο περιβάλλον του, από όπου μετά προκύπτει η πρόβλεψη για το τι μπορεί να έχει πει. Όμως, η πρόβλεψη απολύτως φανταστικών συνομιλιών που λαμβάνουν χώρα στο νου, δεν είναι το ίδιο εύκολη, όχι όμως αδύνατη, καθώς οι επιστήμονες, όπως είπαν, έχουν ενδείξεις ότι το πραγματικό και το φανταστικό άκουσμα ενός ήχου ενεργοποιούν παρόμοιες περιοχές του εγκεφάλου.
Εντοπίστηκε γονίδιο που ενοχοποιείται για αύξηση ισχαιμικών επεισοδίων
Μεγάλη επιστημονική κοινοπραξία εντόπισε μια γενετική μετάλλαξη, σε ένα από τα περίπου 23.000 ανθρώπινα γονίδια, η οποία διπλασιάζει τον κίνδυνο ισχαιμικού εγκεφαλικού επεισοδίου. Αν και ήταν ήδη γνωστό ότι τα εγκεφαλικά μπορούν να εμφανιστούν σε ολόκληρες οικογένειες, είναι μια από τις λίγες φορές που οι επιστήμονες ανακαλύπτουν έναν συγκεκριμένο γενετικό παράγοντα που δικαιολογεί αυτή την κληρονομικότητα. Η καλύτερη κατανόηση του γενετικού υποβάθρου των εγκεφαλικών επεισοδίων θεωρείται ότι θα οδηγήσει σε καλύτερη φαρμακευτική θεραπεία, αλλά και καλύτερες μεθόδους έγκαιρης διάγνωσης και πρόληψης, αν και οι ερευνητές εκτίμησαν ότι θα χρειαστεί ακόμα αρκετός χρόνος για κάτι τέτοιο. Οι ερευνητές από τη Βρετανία, την Ευρώπη, τις ΗΠΑ και την Αυστραλία, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό γενετικής «Nature Genetics», μελέτησαν χιλιάδες ασθενείς που είχαν πάθει εγκεφαλικό και εντόπισαν μια σχέση ανάμεσα στον πιο συνηθισμένο τύπο εγκεφαλικού –το οποίο προκαλείται από θρόμβωση αγγείου που τροφοδοτεί τον εγκέφαλο με αίμα– και σε μια γενετική παραλλαγή ενός γονιδίου γνωστού ως HDAC9 που συσχετίζεται πλέον και με την προδιάθεση για ισχαιμικό εγκεφαλικό.
0 σχόλιο:
Δημοσίευση σχολίου
Πείτε τη γνώμη σας: