Παρασκευή 13 Απριλίου 2012

Το αριστούργημα «ο Παλιάτσος» στο Θέατρο Άλεκτον

της Φωτεινής Παπαδάκη

«Τα ρούχα του είναι φαρδιά, χωράνε όλες τις διαθέσεις του. Το τσαλακωμένο του καπέλο, τα μεγάλα κόκκινα γάντια του κρατάνε φυλακισμένα το μυαλό και τα χέρια του κι ενώ θα ήθελε να πει ένα τραγούδι, ωστόσο... απλά στέκεται. Και οι άνθρωποι τον περιγελούν και τον χλευάζουν, τον θεωρούν τρελό και τον περιφρονούν. Μα... εκείνος συνεχίζει να παριστάνει τον παλιάτσο, να απλώνει το χέρι του, ακόμα κι όταν οι άλλοι τον χτυπούν.»*

Αυτός είναι ο Παλιάτσος του Φιόντορ Ντοστογιέφσκι, το αριστουργηματικό έργο που ανέβασε η ομάδα «Χωρίς Όνομα» στο Θέατρο Άλεκτον. Τέσσερις ηθοποιοί με διαφορετικές προελεύσεις, συναντιούνται επί σκηνής: ένας τραγουδιστής-ηθοποιός, δύο ηθοποιοί και ένας χορευτής-ηθοποιός ξετυλίγουν την ιστορία ενός κρατικού υπαλλήλου, του Ιωσήφ Μιχαήλοβιτς Πολζούνκοφ, ο οποίος απολύεται με πρόσχημα ένα πρωταπριλιάτικο αστείο. Στην πραγματικότητα επειδή αποκάλυψε ένα σκάνδαλο δωροδοκίας. Έτσι, αναγκάζεται να κάνει τον «παλιάτσο» στις βεγγέρες των πλούσιων Ρώσων.

Ένα έργο που σηματοδοτεί την ανθρώπινη αγωνία για την αλήθεια και την ουσία της ζωής. Ο ήρωάς μας είναι ξεχωριστός με μια διεισδυτικότητα για το γύρω. Έχει απορριφθεί από το σύνολο. Οι εμπειρίες του τον οδηγούν σε μια ανακατάταξη των πράξεών του, σε μια καινούρια θέαση ενός κόσμου που φθίνει και που αυτός αντιστέκεται. Προφήτης; Μπορεί! Ανεδαφικώς; Ίσως! Σίγουρα όμως πιο κοντά στην ανθρώπινη μορφή αυτού που θα έπρεπε να είμαστε.

Το ανέβασμα του έργου είναι λιτό, το κείμενο εξαιρετικό, η σκηνοθεσία λειτουργική και απέριττη, το ίδιο τα σκηνικά και τα κοστούμια. Οι ερμηνείες μεστές και δυνατές. Ο δε Κωνσταντίνος Ευστρατίου, καταφέρνει με μεγάλη επιτυχία να αναμετρηθεί με ένα τόσο «βαρύ» έργο, ενώ τραγουδάει και υπογράφει την μουσική και τους στίχους της παράστασης.

«Θεωρώ μεγάλη τύχη και ταυτόχρονα τεράστια πρόκληση να παίζω στα 25 μου χρόνια Ντοστογιέφσκι. Για την ερμηνεία και την δουλειά μου θα δανειστώ κάποια λόγια ενός σπουδαίου ηθοποιού, του Γ. Μάζη που πρώτος έπαιξε το "Όνειρο ενός γελοίου" με την ομάδα "Χωρίς Όνομα": "...μελέτησα ότι είχε σχέση με τον μεγάλο συγγραφέα. Δούλεψα μήνες σκάβοντας την καρδιά μου μέχρι το ναδίρ. Κι αν καταφέρω να αγγίξω τη μεγαλοσύνη και τον ανθρωπισμό μου θα πω ναι... τα κατάφερες."», αναφέρει χαρακτηριστικά ο Κωνσταντίνος Ευστρατίου.

Ο κορυφαίος Ρώσος συγγραφέας Φιόντορ Μιχαήλοβιτς Ντοστογιέφσκι, διαχρονικά θέτει το πρόβλημα της ανθρώπινης φύσης, μέσα σε άδικες και άνισες κοινωνίες με την δική του μεγαλοφυή πένα.

«Κάποτε είπε πως: αν δεν υπάρχει θεός, όλα επιτρέπονται. Κάποιος εκεί πάνω γράφει το σενάριο για την παράστασή μας στο θέατρο του παραλόγου. Γράφει, γράφει και μόλις κάνει μια παύση, ξεκινάμε να ζούμε αληθινά», σημειώνει ο Σταμάτης Μπαρμπαγιαννάκος, ηθοποιός της παράστασης.

«Η ζωή είναι μια αλήθεια γεμάτη ψέματα, ενώ το θέατρο ένα ψέμα γεμάτο αλήθειες», σχολιάζει η Νίνα-Ιόλη Παπανικολάου, η γυναίκα που έρχεται να συμπληρώσει την ομάδα των τριών ταλαντούχων ηθοποιών που ενσαρκώνουν τους περίεργους και συναρπαστικούς συνάμα χαρακτήρες του έργου.

Να σημειωθεί εδώ πως ένα μεγάλο μπράβο αξίζει και ο Σίμωνας Πάτροκλος που συντόνισε το εγχείρημα και κατάφερε να ανεβάσει ένα έργο λιτό και ταυτόχρονα δυνατό που αγγίζει το μυαλό και την ψυχή σου.

Άλλωστε... όλοι δεν κρύβουμε έναν «Παλιάτσο» μέσα μας;

Μπορείτε να απολαύσετε το έργο «Ο Παλιάτσος» κάθε Δευτέρα και Τρίτη στις 9:30 μμ

Η είσοδος είναι για όλους ελεύθερη

Μέγας χορηγός:

Η ΨΥΧΗ ΜΑΣ

Χώρος τεχνών «ΆΛΕΚΤΟΝ»

Πλαταιών & Σφακτηρίας 23, Κεραμεικός

Τηλ. Πληροφοριών 210 3420419

ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΔΙΑΣΚΕΥΗ...............................ΕΦΗ ΠΑΠΑΘΕΟΔΩΡΟΥ

ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ / ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΚΟΣΤΟΥΜΙΩΝ – ΣΚΗΝΙΚΟΥ ΧΩΡΟΥ......................................................ΣΙΜΩΝ ΠΑΤΡΟΚΛΟΣ

ΣΤΙΧΟΙ – ΜΟΥΣΙΚΗ ......................ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΕΥΣΤΡΑΤΙΟΥ

ΕΡΜΗΝΕΥΟΥΝ........................... Κ. Ευστρατίου, Ν.Ι. Παπανικολάου, Στ. Μπαρμπαγιαννάκος, Σ. Πάτροκλος.



*Παράφραση από ένα ποίημα «Ο μονόλογος του παλιάτσου»

0 σχόλιο:

Δημοσίευση σχολίου

Πείτε τη γνώμη σας: