Τετάρτη 9 Νοεμβρίου 2011

Πλατεία Νέας (εμπειρίας) Σμύρνης [του Ορέστη Νταγιάντα]

   Όντας μια από τις μεγαλύτερες πλατείες της πρωτεύουσας,η Νέα Σμύρνη μπορεί να νοιώθει υπερήφανη για αυτό το...στολίδι το οποίο δεσπόζει επιβλητικό επί της Ελευθερίου Βενιζέλου,της κεντρικότερης λεωφόρου του δήμου।
Η κεντρική πλατεία της Νέας Σμύρνης έχει καθιερωθεί ως "ιερή τελετουργία" για κάθε κάτοικο της περιοχής ενώ αποτελεί δημοφιλή προορισμό και για γειτονικά προάστια όπως η Καλλιθέα,ο Άγιος Δημήτριος,το Μοσχάτο καθώς και η Δάφνη।

Μπορεί να χαρακτηριστεί ως ένα ψηφιδωτό εμπειριών με επιλογές που καλύπτουν όλα τα γούστα,παρουσία ατόμων κάθε λ
ογής και κάθε ηλικίας,με πολύ πράσινο και πάνω απ'όλα παρεϊστικη διάθεση μπορεί άνετα να κλειδώσει τη λέξη "ποικιλία" ως συνώνυμό της।




Μια έξοδ
ος για καφέ είναι σίγουρα η ιδανικότερη επιλογή με τα υποψήφια στέκια να παρατάσσονται στη σειρά το ένα μετά το άλλο।Αν ανήκετε στο νεαρόκοσμο,διασχίστε την "Coffee Avenue" ή ακούστε ένα "Παραμύθι με καφέ".Ιδανικές επιλογές για λύκειο-πανεπιστήμιο αποτελούν επίσης τα Joli,Vintage και το Άρωμα.Οι μεγαλύτερες ηλικίες θα ικανοποιηθούν
καλύτερα με το "Ο Γιώργος" και το "Κλεψύδρα cafe".Φυσικά,διάσημες αλυσίδες όπως τα Flocafe,Haagen-Dazs και Δωδώνη δε θα μπορούσαν να μη δίνουν το παρών.


Για τους ροκάδες,επιβάλλεται η επίσκεψη στο Rock Gallery.Με ατμόσφαιρα της θρυλικής ροκ εποχής του '80,με φιγούρες-θρύλους του είδους να δεσπόζουν στους τοίχους όπως Rolling Stones,Queen,Led Zeppelin και Jimmy Hendrix και φυσικά με ανάλογη μουσική επένδυση αποτελεί ένα περιβάλλον όαση για τον ροκά κάθε είδους και κάθε γούστου. Σε συνδυασμό με τις αρκετά χαμηλές τιμές και τα περιστασιακά live είναι η ολοκληρωμένη εμπειρία για κάθε λάτρη του κλασσικού (ροκ).
"Πάμε στον Άδωνι για καφέ" γράφει ο Κραουνάκης και ερμηνεύει η Πρωτοψάλτη κι ως επακόλουθο,ένα τυπικό μαγαζί μεσαίου μεγέθους γίνεται γνωστό στο πανελλήνιο. Ο Άδωνις αποτελεί μέχρι και σήμερα ένα από τα σύμβολα της περιοχής αν και ομολογουμένως παραμελημένο χωρίς την παλιά του αίγλη. Διατηρεί πάντοτε ένα φινετσάτο περιβάλλον υψηλής αισθητικής με τις τιμές όμως αρκετά τσιμπημένες και την πελατεία κυρίως "ώριμη" λόγω του ότι η νεολαία φαίνεται να προτιμάει συντριπτικά το υποκατάστημα των Flocafe το οποίο βρίσκεται ακριβώς από κάτω.
Μεγάλο ατού για τις περισσότερες καφετέριες,τα τραπέζια τα οποία βρίσκονται στην καρδιά της πλατείας ανάμεσα στα συντριβάνια τα οποία πολλοί θεωρούν σήμα κατατεθέν. Ειδικά κατά τους καλοκαιρινούς μήνες η χαλάρωση και η αναζωογόνηση αποτελούν εγγύηση.








Πεινάσατε? Ο γαστρονομικός τομέας δε θα μπορούσε να μην
καλύπτει κάθε είδους "ορέξεις". Το σχετικά νέο Pizzoteca υπόσχεται ικανοποίηση στους λάτρεις της Ιταλικής κουζίνας ενώ για τους πιο παραδοσιακούς υπάρχει το "Μεζεπολις" με έντονο άρωμα Κωνσταντινούπολης. Όσον αφορά το παραδοσιακό ελληνικότατο σνακ,κατέχει και αυτό την τιμητική του μιας που τρία σουβλατζίδικα διεκδικούν την προτίμηση των καλοφαγαδων.Το εξαιρετικά δημοφιλές "Παραδοσιακο",το "Πλατεια Καλαμακι" και τον "Διόνυσσο" όπου προτείνεται ο γύρος κοτόπουλο.Όποια κι αν είναι η επιλογή,το μόνο που χρειάζεται είναι ένας..."γύρος" της πλατείας.



Το shopping κάνει και αυτό την εμφάνισή του,με ποικίλα καταστήματα και τιμές που κυμαίνονται από προσιτά επίπεδα μέχρι..Μιλάνο.Από ρούχα,παπούτσια και κοσμηματοπωλεία μέχρι είδη δώρου,παιχνίδια και είδη για το σπίτι,η "πιάτσα" φαίνεται να καλύπτει όλες τις ανάγκες του Νεοσμυρνιώτη καταναλωτή. Η τσ
άρκα στην οδό Ομήρου η οποία είναι σε απόσταση αναπνοής διευρύνει εντυπωσιακά τις επιλογές και προσφέρει οπτική απόλαυση χάρης στις δεκάδες βιτρίνες κατά μήκος του πολυσύχναστου αυτού δρόμου.




Τέλος,λόγω του ότι η κρίση κάνει όλο και πιο αισθητή την παρουσία της,μια απλή βόλτα μπορεί ν
α αποδειχθεί εξίσου ευχάριστη μιας που οι περιφερειακοί δρόμοι της πλατείας (2ας Μαϊου,25ης Μαρτίου και Ειρήνης) είναι πλήρως πεζοδρομημένοι και ουσιαστικά αποτελούν επέκτασή της.
Η πρόσβαση είναι κάτι παραπάνω από εύκολη χάρης στο τραμ το οποίο σταματάει ακριβώς μπροστά (στάση Αγίας Φωτεινής-
Πλατεία) ενώ υπάρχουν και κάποιες λεωφορειακές γραμμές με τις κυριότερες να είναι η 219 και η 218.
Εν κατακλείδι,όποιες κι αν είναι οι ιδιαίτερες προτιμήσεις του καθενός,η Κεντρική Πλατεία Νέας Σμύρνης μπορεί να τις καλύψει σχεδόν όλες χάρης στην ποικιλομορφία και τον ιδιαίτερο αέρα της.Μια ιδανική επιλογή για απογευματινή ή βραδινή έξοδο,όχι μόνο για τους κατοίκους των Νοτίων Προαστίων αλλά και ολόκληρης της Αθήνας.

0 σχόλιο:

Δημοσίευση σχολίου

Πείτε τη γνώμη σας: