του Ορέστη Νταγιάντα
Πρόκειται για ένα έργο του John Logan το οποίο ανέβηκε για πρώτη φορά στο μικρό σε μέγεθος Donmar Warehouse στο Λονδίνο με το πρωταγωνιστικό δίδυμο να περιλαμβάνει το δυνατό όνομα του Alfred Molina καθώς και τον Εddie Redmayne.
Μια χρονιά ήταν αρκετή για να μεταφερθεί με τους ίδιους πρωταγωνιστές στη Μέκκα του παγκοσμίου θεάτρου που δεν είναι άλλη από το Broadway. Aν και η διάρκεια των παραστάσεων ήταν ομολογουμένως μικρή (μόλις από το Μάρτιο μέχρι τον Ιούνιο του 2010), το Red κατάφερε να γίνει γρήγορα δημοφιλές και να αποσπάσει τα περισσότερα βραβεία Tony εκείνης της χρονιάς...6 σε αριθμό, ανάμεσα τους και το βραβείο Best Play που αποτελεί τη μέγιστη διάκριση για κάθε non-musical παραγωγή.
Ο κεντρικός χαρακτήρας του έργου, είναι βασισμένος σε αυτόν του Mark Rothko, γνωστού εξπρεσιονιστή ζωγράφου ενώ η κύρια υπόθεση αναφέρεται στα πραγματικά γεγονότα της ζωής του Rothko γύρω από τη δημιουργία πινάκων οι οποίοι θα κοσμήσουν τους τοίχους του Four Seasons Restaurant. Για δραματουργικούς σκοπούς, εντάσσεται ο φανταστικός χαρακτήρας του βοηθού Ken.
Ιδιαίτερη πλοκή δεν υπάρχει, με την παράσταση να είναι ουσιαστικά ένας μακροσκελής διάλογος ανάμεσα στους 2 πρωταγωνιστές ο οποίος εξελίσσεται σταδιακά σε μια άγρια κόντρα.
Κύριο θέμα που πραγματεύεται ο συγγραφέας είναι το τι πραγματικά σημαίνει τέχνη, ποιο είναι το βαθύτερο νόημα των έργων της, τι προσφέρει στον θεατή και πώς ακριβώς πρέπει να το εκλάβει καθώς και η εμπορευματοποίηση της στη σύγχρονη κοινωνία ενώ με περίτεχνο τρόπο, "εισβάλουν" θέματα γύρω από τη ζωή όπως η απομόνωση, η μοναξιά και ο θάνατος.
Μεγαλύτερο ατού αποτελεί η έντονη αντίφαση των απόψεων των 2 χαρακτήρων όσον αφορά τα παραπάνω θέματα, η οποία οδηγεί σε μια διαρκή αντιπαράθεση με τον θεατή να διαλέγει λίγο πολύ κατά τη διάρκεια του έργου το δικό του "στρατόπεδο". Από τη μία ο συντηρητικός, υπερόπτης και απαξιωτικός απέναντι στο βοηθό του Rothko τείνει να μηδενίζει σχεδόν οτιδήποτε έχει να κάνει με το νέο ρεύμα καλλιτεχνών υποστηρίζοντας με πάθος τις καταδικές του απόψεις ενώ από την άλλη ο καλόβουλος και φιλόδοξος ζωγράφος Κen βλέπει τα πράγματα με έναν πιο προσιτό και ανοιχτόμυαλο τρόπο.
Το κείμενο είναι ένα από τα πιο ξεχωριστά του ρεπερτορίου, με τον σεναριογράφο να βουτάει κατευθείαν στην ψυχοσύνθεση του..."τρελού ζωγράφου" η οποία κάνει αισθητή την παρουσία της από το πρώτο μέχρι το τελευταίο δευτερόλεπτο. Οι απόψεις που εκφράζονται διαφέρουν από τις συνηθισμένες πάνω στον τομέα και εισάγουν ουσιαστικά την ιδέα μιας καινούργιας οπτικής πάνω στην τέχνη και τα βαθύτερα νοήματά της. Ιδέες που οι περισσότεροι από εμάς δεν είχαμε ποτέ σκεφτεί απορροφούν τον θεατή ο οποίος γρήγορα μεταφέρεται στον εξαιρετικά ενδιαφέρον κόσμο του Mark Rothko.
Ταύτοχρονα, εφόσον κύριος γνώμονας του έργου είναι η ζωγραφική, δε θα μπορούσε να γίνει μια κριτική-απομυθοποίηση στα ευρέως γνωστά ονόματα του χώρου όπως ο Picasso, o Jackson Pollock, o Andy Warhol, o Μιχαήλ Άγγελος και πολλοί άλλοι.
Στην Ελλάδα, το ντουέτο των πρωταγωνιστών φέρει τα ονόματα των Σταμάτη Φασουλή (που επισης σκηνοθετει) και Οδυσσέα Παπασπηλιόπουλου ως Rothko και Ken αντίστοιχα. Ο Παπασπηλιόπουλος, όντας ένας από τους πιο ταλαντούχους και συνάμα μετρημένους ηθοποιούς της γενιάς μας, φέρνει άψογα εις πέρας τον κυριολεκτικά ραμμένο στα μέτρα του ρόλο επιτυγχάνοντας με θαυμαστό τρόπο την κλιμακούμενη στάση του Ken, από τον "φοβισμένο και λιγομίλητο" στον "επιθετικό και δυναμικό" ενώ ρεσιτάλ δίνει στο μονόλογο του χαρακτήρα του όταν αναπολεί δυσάρεστες μνήμες από το παρελθόν. Πολύ καλός επίσης και ο Φασουλής, σε έναν ρόλο όμως ομολογουμένως "βαρύ" για τα πιο ελαφριά δεδομένα που μας έχει συνηθίσει, τον οποίο όμως διεκπαιρεώνει με απίστευτο πάθος υπερασπίζοντας έτσι το επίσης "βαρύ" όνομα που φέρει στο ελληνικό σανίδι.
Φέτος, παίζεται για δεύτερο χρόνο στο Θέατρο "Δημήτρης Χορν", το οποίο βρίσκεται στη γνωστή θεατρική πιάτσα των καθέτων της Πανεπιστημίου με πανεύκολη πρόσβαση χάρης στο τραμ και τις 2 γραμμές του μετρό (στάση Σύνταγμα). Οι τιμές των εισιτηρίων δυστυχώς δε φαίνεται να ακολουθούν το ρεύμα της κρίσης..20 και 22 ευρώ ενώ στα 18 είναι το "κασέ" για Πέμπτη και Σάββατο απόγευμα καθώς και Τετάρτη βράδυ όπου είναι η λαϊκή. Το φοιτητικό στα 15 ενώ για καλή τυχη των μελών του Aθηνόραμα Club, η παράσταση εμφανίζεται συχνά πυκνά στις συμμετοχές κάθε εβδομάδας με το προνόμιο των 2 εισιτηρίων στην τιμή του ενός. Παραστάσεις Τετάρτη (λαϊκή) 21:15, Πέμπτη 20:30, Σάββατο 21:15 και Κυριακή στις 18:45.
Σε γενικές γραμμές, το Red είναι ένα "βαρύ και δύσκολο" έργο με πολύ όμως ενδιαφέρον ενώ κατορθώνει να προκαλεί μετέπειτα προβληματισμό και συχνά θυελλώδεις συζητήσεις.
Μια θεατρική έξοδος, που απογειώνει την κουλτούρα στο...Κόκκινο.
Θέατρο "Δημήτρης Χορν"
Αμερικής 10, ΚολωνάκιΤηλ.: 2103612500
0 σχόλιο:
Δημοσίευση σχολίου
Πείτε τη γνώμη σας: