Τρίτη 17 Ιανουαρίου 2012

ΕΞΥΠΝΕΣ ΛΥΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΚΑΙ ΤΟΝ ΚΗΠΟ (Μέρος 6ο)


της Άντζυ Αντωνίου

Το 6ο μέρος της σειράς...

• ΠΑΡΚΕ


Το παρκέ ιδιαίτερα στα "πολυσύχναστα " σημεία του σαλονιού, δέχεται πολλές πιέσεις και ταλαιπωρίες. Περάστε το με βερνίκι ειδικό για κότερα ώστε να αντέξει.

• ΜΠΙΡΑ ΓΙΑ ΤΟ ΓΚΑΖΟΝ

Αν το γκαζόν σας σε κάποιο σημείο έχει κιτρινίσει, ένας απλός τρόπος για να πρασινίσει ξανά είναι να ραντίσετε τη συγκεκριμένη περιοχή με μπίρα. Τα σακχαρώδη ένζυμα της μπίρας δυναμώνουν το γρασίδι και καταπολεμούν τους μύκητες, που τυχόν αναπτύσσονται και σταδιακά το ξεραίνουν. Βέβαια, αν το πρόβλημα συνεχίζεται, ο μόνος κατάλληλος για να το λύσει είναι ο γεωπόνος.

• ΑΠΑΛΛΑΓΗ ΑΠΟ ΣΦΗΚΕΣ

Τοποθετήστε σε κάποια σημεία της βεράντας ( ή κρεμάστε στις κληματαριές ή στο φράκτη ) μερικά άδεια πλαστικά μπουκάλια ( από νερό ή αναψυκτικό ), αφού προηγουμένως βάλετε μέσα σε αυτά δύο - τρία δάχτυλα πορτοκαλάδα και να κλείσετε με το καπάκι τους. Στη συνέχεια ανοίξτε 3- 4 τρύπες, λίγο πιο κάτω από το στόμιο του κάθε μπουκαλιού, σε μέγεθος που να μπορεί να περάσει ένα μολύβι. Η μυρωδιά της πορτοκαλάδας θα προσελκύσει τις σφήκες, οι οποίες, μπαίνοντας μέσα στο μπουκάλι, δεν θα μπορέσουν να ξαναβγούν.

• ΑΠΟΣΤΕΙΡΩΣΗ ΒΑΖΩΝ ΓΙΑ ΜΑΡΜΕΛΑΔΑ

Βάλτε σε μια κατσαρόλα τα πλυμένα βάζα, το ύψος της οποίας θα είναι περίπου 8 εκ. ψηλότερο από αυτά. Τοποθετήστε στον πάτο της μία μεταλλική σχάρα, έτσι ώστε τα βάζα να μην έρχονται σε απευθείας επαφή με τη φωτιά και τυλίξτε τα ένα - ένα με μία βαμβακερή πετσέτα, για να μην χτυπήσουν μεταξύ τους και σπάσουν. Γεμίστε την κατσαρόλα με ζεστό νερό τόσο όσο χρειάζεται για να τα καλύπτει, σκεπάστε την και ανάψτε το μάτι. Μόλις το νερό στην κατσαρόλα αρχίσει να βράζει, μετρήστε 5 λεπτά και κλείστε τη φωτιά. Βγάλτε προσεκτικά τα βάζα από μέσα, αφήστε τα λίγο να στραγγίσουν και γεμίστε τα με τη μαρμελάδα, αφήνοντας 2-3 εκ. κενό από την επιφάνεια της μαρμελάδας έως το καπάκι κάθε βάζου.

• ΒΑΖΑ ΓΙΑ ΜΑΡΜΕΛΑΔΑ

Επιλέξτε με ιδιαίτερη προσοχή τα βάζα στα οποία θα βάλετε τη μαρμελάδα. Αυτά πρέπει να είναι γυάλινα και να κλείνουν αεροστεγώς, με ειδικά καπάκια με ελάσματα και φλάντζες από μαλακό λάστιχο, που εξασφαλίζουν καλό σφράγισμα.

• ΥΓΡΟ ΣΑΠΟΥΝΙ

Πώς θα σας φαινόταν να χρησιμοποιείτε υγρό σαπούνι δική σας κατασκευής υιοθετώντας μάλιστα την οικολογική μέθοδο της ανακύκλωσης;.Φυλάτε, λοιπόν, τα υπολείμματα σαπουνιών που δεν μπορείτε πια να τα χρησιμοποιήσετε για να πλυθείτε και, όταν μαζεύονται αρκετά, χτυπάτε τα στο μπλέντερ με λίγο νερό. Έτσι, θα έχετε ένα μοναδικό, ανακυκλωμένο σαπούνι σε υγρή μορφή !!

• ΑΛΑΤΑ ΣΤΟ ΒΡΑΣΤΗΡΑ

Απομακρύνετε τα άλατα από το βραστήρα σας γεμίζοντάς τον με ένα μείγμα από νερό και ξίδι σε ίσες ποσότητες. Βάλτε τον να λειτουργήσει και, μόλις το μείγμα βράσει και ο βραστήρας κλείσει αυτόματα, τοποθετήστε τον σε μια γωνιά και αφήστε τον όλη τη νύχτα. Την άλλη μέρα αδειάστε το μείγμα, ξεπλύνετε πολύ καλά το βραστήρα, γεμίστε τον με νερό και βράστε το. Πετάξτε αυτό το νερό. Ο βραστήρας σας είναι πια έτοιμος για κανονική χρήση..

• ΣΦΗΝΩΜΕΝΑ ΠΟΤΗΡΙΑ

Αν φυλάτε τα ποτήρια σας τακτοποιώντας τα σε στοίβες, το ένα μέσα στο άλλο, είναι πολύ πιθανόν κάποια στιγμή να σφηνώσουν και να μην μπορείτε να τα ξεχωρίσετε. Για να τα χωρίσετε χωρίς να σπάσουν, βυθίστε το κάτω - κάτω της στοίβας σε ένα μπολ με ζεστό νερό και γεμίστε το πάνω - πάνω με κρύο νερό. Θα ξεσφηνώσουν αμέσως !!!!

• ΞΥΛΙΝΕΣ ΚΟΥΤΑΛΕΣ

Για να μην καούν οι ξύλινες πηρούνες στην ψησταριά, ποτίστε τις για αρκετές ώρες στο νερό πριν τις χρησιμοποιήσετε.

• ΠΟΤΙΣΜΑ ΜΕ ΚΟΡΔΟΝΙΑ

Αν πρόκειται να λείψετε για περίπου 3 εβδομάδες, δεν χρειάζεται να ανησυχείτε για τα φυτά σας και ποιος θα τα ποτίζει. Για κάθε γλάστρα, γεμίστε ένα λεκανάκι ή έναν κουβά, ανάλογα με το μέγεθος της γλάστρας και τις ανάγκες του, με νερό και τοποθετήστε τη δίπλα στη γλάστρα, αλλά ψηλότερα από αυτήν. Στερεώστε με μία πέτρα μέσα στον κουβά τη μία άκρη ενός κορδονιού παπουτσιών και χώστε την άλλη άκρη στο χώμα της γλάστρας. Με αυτό τον τρόπο, τα φυτά θα παίρνουν κάθε μέρα όσο νερό χρειάζονται. Αν οι γλάστρες σας είναι μικρές, μπορείτε σε ένα κουβά να στερεώσετε περισσότερα κορδόνια ( ένα για κάθε γλάστρα )!!!

0 σχόλιο:

Δημοσίευση σχολίου

Πείτε τη γνώμη σας: