Σάββατο 4 Φεβρουαρίου 2012

Σκλήρυνση κατά πλάκας / Πολλαπλή σκλήρυνση / Απομυελίνωση


   Όλο και περισσότερος κόσμος καθημερινά καταφεύγει στα νοσοκομεία με συμπτώματα όπως  αδυναμία , αστάθεια , διαταραχές όρασης , τρέμουλο…..

Η διάγνωση μία : Σκλήρυνση κατά πλάκας , Πολλαπλή σκλήρυνση , Απομυελίνωση. Όπως και αν την ονομάσουμε δεν παύει να προκαλεί τρόμο και όχι απαραιτήτως άδικα. Σίγουρα είναι μια σοβαρή νόσος και ΝΑΙ αν είχαμε επιλογή θα προτιμούσαμε να ΜΗΝ νοσούμε από αυτήν, δυστυχώς όμως η απομυελίνωση δεν κάνει εξαιρέσεις , αντί λοιπόν να αφήνουμε τον πανικό να μας καταβάλλει είτε λόγο άγνοιας, είτε λόγο κακής πληροφόρησης ας αφιερώσουμε λίγο χρόνο για να γνωρίσουμε την νόσο, να συμφιλιωθούμε μαζί της , να την καλωσορίσουμε στη ζωή μας και ίσως να δούμε ότι αυτή η «συμβίωση» θα μας ωφελήσει μιας και θα μας αναγκάσει να συμμορφωθούμε σε έναν σε έναν υγιεινό τρόπο ζωής. Ας γνωρίσουμε λοιπόν καλύτερα τη νέα μας «συγκάτοικο».
    Η σκλήρυνση κατά πλάκας δεν είναι ούτε μεταδοτική , ούτε κληρονομική και ούτε κάποια ψυχική ή νευρική διαταραχή. Είναι μια χρόνια νευρολογική, αυτοάνοση ασθένεια στην οποία το ανοσοποιητικό σύστημα επιτίθεται στο κεντρικό νευρικό σύστημα (εγκέφαλος, νωτιαίος μυελός)  προκαλώντας απομυελίνωση. Πιο συγκεκριμένα τις νευρικές ίνες του κεντρικού νευρικού συστήματος περιβάλλει μια ουσία , η μυελίνη, που βοηθά στην προστασία των νευρικών ινών καθώς και στην μετάδοση των νευρικών ώσεων. Στην σκλήρυνση κατά πλάκας έχουμε σταδιακή καταστροφή της μυελίνης με αποτέλεσμα να εμποδίζεται η ικανότητα αγωγής ερεθισμάτων στους νευρώνες , το σύστημα επικοινωνίας των κυττάρων του εγκεφάλου δυσλειτουργεί και αυτό είναι που προκαλεί τα διάφορα συμπτώματα  της νόσου.
   Η πολλαπλή σκλήρυνση προσβάλλει κυρίως ενήλικες ηλικίας 20 έως 40 ετών υπάρχουν όμως και σπάνια περιστατικά που ξεκινούν από την ηλικία των 12 ετών και φτάνουν μέχρι και ηλικίες μεγαλύτερες των 50 ετών και φαίνεται να έχει ιδιαίτερη προτίμηση στις γυναίκες. Τα συμπτώματά της ποικίλουν , μερικά από αυτά είναι:
μυϊκή αδυναμία, πάρεση, σπαστικότητα, τρόμος (τρέμουλο), αταξία (προβλήματα ισορροπίας), δυσαρθρία, δυσφαγία, διαταραχές όρασης (διπλωπία, ολική ή μερική απώλεια όρασης), προβλήματα στο έντερο και την ουροδόχο κύστη, νοητική βλάβη-διαταραχές της διάθεσης, κόπωση που είναι δυσανάλογη ως προς τις δραστηριότητές μας. Τα συμπτώματα διαφέρουν από άνθρωπο σε άνθρωπο αλλά και στον ίδιο τον άνθρωπο σε διαφορετικές χρονικές στιγμές. Ανάλογα με τη μορφή της νόσου τα συμπτώματα μπορεί να υποχωρήσουν εντελώς, υπάρχουν όμως και μορφές στις οποίες δεν μπορούμε να έχουμε πλήρη αποκατάσταση των συμπτωμάτων.
    Η νόσος μπορεί να πάρει τις ακόλουθες μορφές:
·         Υποτροπιάζουσα μορφή, όπου ένα οξύ επεισόδιο διαρκεί λίγες βδομάδες και ακολουθείται από σχεδόν πλήρη ύφεση ή βελτίωση. Τα άτομα αυτής της κατηγορίας παρουσιάζουν ξαφνικά επιδείνωση που διαρκεί από λίγες μέρες έως μήνες , στη συνέχεια όμως επανέρχονται με μερική ή πλήρη υποχώρηση των συμπτωμάτων
·         Δευτερογενώς προϊούσα μορφή, όπου η αρχικά υποτροπιάζουσα μορφή, παρουσιάζει ολοένα και συχνότερες εξάρσεις οι οποίες δεν ακολουθούνται από πλήρη βελτίωση, με αποτέλεσμα τη συσσώρευση νευρολογικών υπολειμμάτων και μία πορεία ελαφρώς προοδευτική.
·         Πρωτογενώς προϊούσα μορφή, αφορά κυρίως αυτούς που εμφανίζουν τη νόσο μετά την ηλικία των 40 ετών. Χαρακτηρίζεται από σταθερά προϊούσα συσσώρευση νευρολογικών υπολειμμάτων. Είναι η πιο δύσκολη μορφή διότι ανταποκρίνεται λιγότερο στις διάφορες θεραπείες.
·         Καλοήθης μορφή, είναι από τις σπανιότερες μορφές της νόσου. Χαρακτηρίζεται από λίγα επεισόδια έξαρσης με πλήρη αποκατάσταση και τα άτομα που ανήκουν σε αυτή την κατηγορία συνήθως έχουν μια πολύ καλή πορεία χωρίς επιδείνωση.
  
Υπάρχουν πολλές θεωρίες για το ποιοι παράγοντες  μπορεί να προκαλούν πολλαπλή σκλήρυνση καμία όμως συγκεκριμένη αιτία δεν έχει βρεθεί. Μερικές από τις θεωρίες αυτές είναι:
·         Μόλυνση από κάποιο ιό μπορεί να μπερδέψει το ανοσοποιητικό μας σύστημα
·         Έλλειψη ηλιακού φωτός σε συνδυασμό με έλλειψη βιταμίνης D. Έρευνες έχουν δείξει ότι η σκλήρυνση κατά πλάκας εμφανίζεται κυρίως σε άτομα που έχουν έλλειψη βιταμίνης D. Η βιταμίνη D παράγεται κυρίως έπειτα από έκθεση του δέρματος στο φως του ήλιου.
·         Χρόνια μόλυνση
·         Άγχος και κάπνισμα
·         Γενετικοί παράγοντες, συγκεκριμένα κάποια προβληματική περιοχή κυρίως στο χρωμόσωμα 5  καθώς και στα χρωμοσώματα 2, 3, 7, 11, 17, 19, και Χ
Η διάγνωση γίνεται ύστερα από λεπτομερή νευρολογική εξέταση ενώ απαραίτητη είναι η χρήση μαγνητικής τομογραφίας εγκεφάλου και Α.Μ.Σ.Σ. όπου αναδεικνύονται απομυελινωτικές εστίες. Χρήσιμη είναι επίσης και η λήψη εγκεφαλονωτιαίου υγρού που συμβάλλει στην καλύτερη και πιο ακριβή διάγνωση. Η εξέταση αυτή γίνεται αποκλειστικά από Ειδικό Νευρολόγο.
   Υποτροπή της πολλαπλής σκλήρυνσης είναι συνήθως απρόβλεπτη και μπορεί να συμβεί χωρίς προειδοποίηση. Η ζέστη, το άγχος, η έντονη σωματική κούραση, το κάπνισμα, το αλκοόλ,  διάφορες λοιμώξεις όπως: κρυολόγημα, γρίπη, γαστρεντερίτιδα, αυξάνουν την πιθανότητα υποτροπής της νόσου. Αντιθέτως η ξεκούραση, η χαλάρωση, η διακοπή βλαβερών συνηθειών όπως κάπνισμα και κατανάλωση οινοπνευματώδη ποτών, η ισορροπημένη διατροφή και η τακτική ελαφριά άσκηση φαίνεται πως ωφελούν. H εγκυμοσύνη μπορεί επίσης να προκαλέσει υποτροπή της νόσου. Κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης υπάρχει μια φυσική προστασία ενάντια στην υποτροπή της νόσου ακόμα και αν έχει διακοπή η θεραπεία, μετά όμως τον τοκετό η πιθανότητα υποτροπής αυξάνεται κατά 20% με 40%. 
   Δεν υπάρχει σίγουρη θεραπεία για την σκλήρυνση κατά πλάκας, καθώς δεν υπάρχει μέχρι στιγμής ούτε πλήρη ίαση της ασθένειας. Η θεραπεία στοχεύει στην επιστροφή της λειτουργίας του σώματος μετά από ένα επεισόδιο, αποφυγή νέων επεισοδίων και αποφυγή της αναπηρίας. Για την θεραπεία κάποιου επεισοδίου στους ασθενείς χορηγούνται μεγάλες δόσεις κορτικοστεροειδών, ενώ για αποφυγή νέων επεισοδίων κάποια ενδεικτικά φάρμακα που κυκλοφορούν στην αγορά είναι: Betaferon, Avonex , Rebif, CinnoVex, Copaxone, Novantrone, Tysabri




Το βιντεάκι που ακολουθεί μπορεί να είναι συγκινητικό αλλά ταυτόχρονα ελπιδοφόρο. Αν δεν εγκαταλείψεις τον αγώνα θα νικήσεις. Το κοριτσάκι αυτό έδωσε έναν πολύ μεγάλο αγώνα και δεν εγκατέλειψε ούτε στιγμή. Είναι νομίζω το καλύτερο παράδειγμα προς μίμηση.

ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ ΕΔΩ!!!

  Τίποτα δεν θα είναι ίδιο πια. Θα περάσουμε δύσκολες καταστάσεις. Όποια μορφή και αν έχουμε, ο καθένας θα περάσει το δικό του Γολγοθά και το χειρότερο?........... θα τον περάσει μόνος, γιατί απλά κανείς δεν μπορεί να μας καταλάβει, κανείς δεν μπορεί να μας νιώσει. Μάθαμε να ζούμε με την μάσκα με το πλατύ χαμόγελο όχι γιατί δεν έχουμε την ανάγκη να μιλήσουμε για τους φόβους μας, όχι γιατί δεν υπάρχουν στιγμές που θέλουμε να κλάψουμε, όχι γιατί κάποιες φορές δεν λυγίσαμε και δεν θελήσαμε να φωνάξουμε <<γιατί σε εμένα?>> αλλά γιατί μιλήσαμε και μας αντιμετώπισαν με αδιαφορία: <<Ναι, καλά τίποτα δεν έχεις>> , γιατί κλάψαμε αλλά ο μόνος που μας άκουσε ήταν μια γερή υποτροπή της νόσου, γιατί είπαμε το γιατί σε εμένα και αυτομάτως σηκωθήκαμε στα πόδια μας και είπαμε <<Ξέρω γιατί. Γιατί εγώ το αντέχω, γιατί εγώ έχω το σθένος να παλέψω ,γιατί αν το είχε κάποιος άλλος από την οικογένεια μου και όχι εγώ θα είχα ηττηθεί ενώ τώρα θα νικήσω>>
   Την επόμενη φορά που θα έρθετε αντιμέτωποι με ένα άτομο με σκλήρυνση, που θα μοιάζει απόλυτα υγιή και θα γελάει και θα χορεύει και θα διασκεδάζει και θα κάνει ότι και εσείς, πριν του πείτε <<τίποτα δεν έχεις μια χαρά σε βλέπω>> σκεφτείτε ότι αυτό το άτομο χθες που πήγαινε στη δουλειά του χάθηκε γιατί ξαφνικά δεν αναγνώριζε τίποτα και κανέναν , αυτό το άτομο σήμερα θα κάνει μια ένεση και θα περάσει άυπνο όλο το βράδυ με φοβερούς πόνους ,σπασμούς, κρυάδες και πυρετό και θα προσπαθεί να πνίξει το κλάμα του για να μην το ακούσει και  στεναχωρηθεί η οικογένεια του, αυτό το άτομο αύριο θα ξυπνήσει γεμάτο άγχος και ταχυκαρδία, θα πάρει 2-3 ανάσες και γεμάτο αγωνία θα αρχίσει να κουνάει πόδια και χέρια για να σιγουρευτεί ότι μπορεί ακόμα να περπατάει, αυτό το άτομο θα μπει για μια ακόμα φορά στο νοσοκομείο και θα βομβαρδιστεί με μεγάλες ποσότητες κορτιζόνης γιατί είχε άλλη μια υποτροπή και ενώ όλοι θα τρώνε σοκολάτες και σουβλάκια αυτό θα τρώει βραστό κοτόπουλο ανάλατο και για γλυκό τσίχλα χωρίς ζάχαρη (και αυτό με μέτρο γιατί έχει γλυκαντικές ουσίες) και πάλι δεν θα διαμαρτυρηθεί. Αυτό το άτομο κάθε μέρα, κάθε ώρα, κάθε λεπτό το βασανίζει η σκέψη ενός αβέβαιου αύριο την ίδια στιγμή που η δική σου σκέψη για το αύριο είναι αν θα πας για καφέ ή σινεμά.


  Για εμένα η ΣΚΠ είναι ένα μάθημα ζωής που με έκανε πιο δυνατή!                              


               

3 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Είμαι μια 18χρονη με ΣΚΠ. Καθόλου συνηθισμένη..Είχα την πρώτη μου υποτροπή στα 17 μου..Παρουσίασα αρχικά παρεση προσωπικού..Νόμιζα πως βγήκα υγιής..Μια εβδομάδα μετά νοσηλευτικα στο νοσοκομείο με σπασμούς, αστάθεια, εμετούς και νυσταγμο.. Αυτό που το κάνει πιο δύσκολο, είναι ότι κανείς δεν θα μπορέσει να σε καταλάβει. Είναι πολύ φυσικό. 2 όνειρα είχα πάντα.Να γίνω καλός άνθρωπος και να ζω την κάθε μέρα σαν την τελευταία. Η σκλήρυνση με κάνει πιο ανθρώπινη. Μου έμαθε τα ιδανικά της ζωής. Η ίδια η νόσος..όχι η οικογένεια και οι φίλοι...

Ανώνυμος είπε...

Ακριβως το ιδιο λεω και εγω στο αρθρο μου η ΣΚΠ με εκανε πιο δυνατη. Δυστυχως οσοι νοσουμε δεν επιτρεπεται να λυγισουμε , εμεις εχουμε το προβλημα και ομως εμεις ειμαστε αυτοι που πρεπει να σταθουμε στην οικογενεια μας να τους παρηγορησουμε που το πηραν κατακαρδα. Εμεις εχουμε απλα τον εαυτο μας και να σου πω δεν με χαλαει καθολου εμαθα οτι ειμαι πολυ πιο σκληρη και αναισθητη απο οτι πιστευα. Απλα περασα και εγω πολλα μεχρι να το βρουν. Ειμαι τεχνολογος ακτινολογος και το ηξερα το ενιωθα καθε φορα ομως που πηγαινα στους γιατρους με διαφορα προβληματα με εβγαζαν κατα φαντασιαν ασθενη και ελεγαν δεν εχω τπτ φανταζεσαι ποσα νευρα ειχα? Βρε γραψτε μου μια μαγνητικη τπτ αυτοι '' δεν υπαρχει λογος '' ελεγαν. Τελος παντων εγω ξερω οτι απο τοτε που η ΣΚΠ ηρθε στη ζωη μου ζω τα ομορφοτερα χρονια της ζωης μου. Ναι ασχημες μερες πολλες και θα ακολουθησουν ακομα χειροτερες αλλα μεχρι τοτε ........

Ανώνυμος είπε...

μου είναι πολύ δυσκολο να αντιμετωπισω τη σκπ

Δημοσίευση σχολίου

Πείτε τη γνώμη σας: