Σάββατο 12 Νοεμβρίου 2011

Ανεργία


του Κωνσταντίνου Γιεγκόροβ

Πριν από λίγες μέρες στην επικαιρότητα υπήρχε η είδηση πως η ανεργία στην χώρα μας άγγιξε το 18%. Τι είναι η ανεργία;
Ποιος θεωρείται άνεργος; Πως μετριέται η ανεργία; Πόσα είδη ανεργίας υπάρχουν; Σε αυτά τα ερωτήματα θα βοηθήσει πολύ ο όρος « πλήρης απαχόληση».

Με τον όρο πλήρη απασχόληση νοείται η κατάσταση στην οποία η συνολική ζήτηση της εργασίας (κενές θέσεις εργασίας) είναι ίση με την συνολική προσφορά της (άτομα που αποζητούν εργασία). Με άλλα λόγια υπάρχει πάντα μια θέση απασχόλησης για κάθε νέο άτομο που εμφανίζεται στην αγορά εργασίας. Τι γίνεται όμως όταν δεν δημιουργούνται πλέον καινούργιες για τα νέα άτομα, είτε δεν εκκενώνονται οι παλιές θέσεις; Τότε αρχίζει το πρόβλημα της ανεργίας.

Για να θεωρηθεί κάποιος άνεργος πρέπει να πληρεί κάποια κριτήρια. Δυστυχώς, δεν αρκεί να είναι κανείς άτομο εργάσιμης ηλικίας (15 χρονών και πάνω) και να ζητά εργασία, όχι μόνο στην πράξη αλλά και στα χαρτιά (να είναι εγγεγραμμένος δηλαδή στον κατάλογο του ΟΑΕΔ και να έχει κάρτα ανεργίας κ.α.), αλλά να είναι άμεσα διαθέσιμος για να αναλάβει οποιαδήποτε εργασία του δοθεί. Με άλλα λόγια, αυτοί που δεν ζητούν εργασία, ή δεν αναλαμβάνουν άμεσα την εργασία που τους δίνεται, δεν θεωρούνται άνεργοι.

Και πάλι δεν είναι τόσο απλά τα πράγματα. Υπάρχει ένα λεπτό ζήτημα πάνω στην ζήτηση της εργασίας και στην αποδοχή της. Ένα άτομο πρέπει να αναζητά μια εργασία που θα του εξασφαλίσει την επιβίωσή του, που να του παρέχει ένα μέσο εισόδημα, ή να αντιστοιχεί στα προσόντα του; Δηλαδή ο γιατρός που δεν βρίσκει αντίστοιχη θέση στον κλάδο του δεν πρέπει να θεωρηθεί άνεργος αν αρνείται να εργαστεί ως ανειδίκευτος εργάτης σε ένα πρατήριο βενζίνης; Αν και η τρίτη άποψη είναι η πιο σωστή, σε περιόδους ύφεσης και εκτεταμένης ανεργίας, είναι μονόδρομος για τα άτομα με υψηλά προσόντα να αποδεχτούν τέτοιες θέσεις εργασίας.

Η ανεργία μετριέται από την Εθνική Στατιστική Υπηρεσία Ελλάδος (ΕΣΥΕ) και γίνεται με τρεις τρόπους:
1) με απογραφή του πληθυσμού,
2) δειγματοληπτική έρευνα και
3) από τα στοιχεία που παρέχονται από τον ΟΑΕΔ.


0 σχόλιο:

Δημοσίευση σχολίου

Πείτε τη γνώμη σας: