Παρασκευή 18 Νοεμβρίου 2011

Cause in here...it's always Friday



του Ορέστη Νταγιάντα


Τα T.G.I Friday's αποτελούν μια από τις μεγαλύτερες αλυσίδες εστιατορίων παγκοσμίως και μπορούν άνετα να χαρακτηριστούν ως σύμβολο του casual dining.
Μια γρήγορη ματιά στο ιστορικό αυτής της φίρμας,μας κάνει να καταλάβουμε το γιατί...



Το πρώτο κατ
άστημα άνοιξε στη Νέα Υόρκη στη συμβολή των First Avenue και 63rd Street από τον Allan Stillman ο οποίος ανακαίνισε μια παλιά μπυραρία. Σύντομα έγινε ένα από τα πιο hot στέκια της νεολαίας με αποτέλεσμα να χρειάζεται να το περιφράξει η αστυνομία προκειμένου να συγκρατήσει τα προσερχόμενα πλήθη.




Το φαινόμενο Friday's εισβάλλει στην Ελλάδα όπου και ανοίγει το πρώτο κατάστημα στο Κεφαλάρι. Από τότε μέχρι και σήμερα αποτελεί δημοφιλέστατη επιλογή κάτι το οποίο μαρτυράνε τα γαστρονομικά βραβεία που έχει υπερήφανα λάβει η αλυσίδα.
Η διακόσμηση σε ένα υποκατάστημα των Friday'
s δεν ειναι απλα εμπνευσμενη από την Αμερικανική κουλτούρα,αλλά ΕΙΝΑΙ η Αμερικανική κουλτούρα. Οι τοίχοι είναι κυριολεκτικά γεμάτοι με δεσπόζουσες φιγόυρες της βορειοαμερικανικής Showbiz του 20ου αιώνα με ονόματα όπως αυτά των Elvis, Beatles, Marilyn Monroe, Frank Sinatra ενώ μην παραξενευτείται αν δείτε ότι οι αντρικές και οι γυναικείες τουαλέτες ξεχωρίζουν από μια φωτογραφια των Bee Gees και μια των άγγελων του Τσάρλυ αντίστοιχα. Σήματα κατατεθέν του lifestyle των Η.Π.Α έχουν κι αυτά την τιμητική τους όπως το logo της Coca-Cola, η πόρτα των Νεοϋορκέζικων ταξι, αφισες διασημων χολυγουντιανών ταινιών, ροκ κιθαρες θρύλοι καθως και ενα ομοίωμα του Spider-Man στο υποκατάστημα της Γλυφάδας συνθέτουν μια άκρως ιδιαίτερη ατμόσφαιρα,κατευθείαν από την άλλη μεριά του Ατλαντικού.


Μεγάλο ατού καθώς και βασική αρχή του μαγαζιού είναι η άψογη συμπεριφορά των σερβιτόρων οι οποίοι φροντίζουν πάντοτε να σας συστηθούν με το μικρό τους όνομα και να είναι δίπλα σας ανά πάσα στιγμη φορώντας τις άμεσα αναγνωρίσιμες στολές με τα ριγέ καπελα και τις τιράντες με τις κονκάρδες. Μα πάνω απ'ολα, φροντίζουν ώστε να υπάρχει εύθυμη και πολλές φορές γιορτινή ατμόσφαιρα μιας που ο εορτασμός των γενεθλίων κάποιου πελάτη με σβήσιμο τούρτας αποτελεί συχνό θα λέγαμε φαινόμενο. Ένα παράδειγμα προς μίμηση για τον κλασσικό ελληνικό αντιεπαγγελματισμό που όλοι μας έχουμε συναντήσει.

Το american spi
rit δεν υπάρχει μόνο στους τοίχους αλλά και στις σελίδες του μενού το οποίο φέρει τη σφραγίδα της Δύσης.Οι κλασσικές fast food επιλογές όπως burgers, chicken fillets και potato twisters δε θα μπορούσαν να λείπουν.



Δυναμική παρουσία και από σ
υνταγές με Jack Daniel's οι οποίες καταλαμβάνουν ολόκληρη σελίδα και προτιμώνται από όλο και περισσότερους. Άρωμα από το Big Apple φέρνουν τα κλασσικά Νεοϋρκοκέζικα New York Strip και Rib-Eye Steak τα οποία συνοδευόμενα από την ειδική συνταγή πουρέ του μαγαζιού, onion rings και BBQ sauce συνιστώνται ανεπιφύλακτα. Για τους οπαδούς της υγιεινής διατροφής, υπάρχουν επιλογές ειδικά για vegetarians με την ειδική σήμανση Living Well. Τέλος,το υπόλοιπο μενού απαρτίζεται από γευστικότατες αποκλειστικές συνταγές,γλυκά-"μικρές αμαρτίες" ενώ το μέρος μπορεί να είναι ιδανικό και για after χάρης στο πολλά υποσχόμενο cocktail menu.



Δυστυχώς, μεγα
λύτερο αρνητικό της Friday's εμπειρίας είναι οι αναμφίβολα τσιμπημένες τιμές καθώς και οι σχετικά μικρές μερίδες σε μεμονωμένα πιάτα. Κατά συνέπεια, η ιδέα ενός πλήρους γεύματος με ορεκτικό, κυρίως, σαλάτα και επιδόρπιο είναι θα λέγαμε απαγορευτική για την πλειοψηφία των πελατών. Απογοητεύει επίσης το Orange Pepper Salmon το οποίο αν και από τις ακριβές επιλογές, δε φτάνει τα ποιοτικά standards του υπόλοιπου μενού.



Στην Αθήνα λειτουργούν 8 ολόκληρα υποκαταστήματα σε Γλυφάδα, Κηφισιά, Κολωνάκι, Μαρίνα Φλοίσβο, Παγκράτι, Αμπελόκηποι, Αστέρα Βουλιαγμένης καθώς και στο Athens Metro Mall στον Άγιο Δημήτριο.Η πρόσβαση στα περισσότερα είναι αρκετά ευκολη με τη Γλυφαδα και τη Μαρινα Φλοισβου να εξυπηρετουνται απο τις στασεις "Πλατεία Κατράκη" και "Τροκαντερό" αντίστοιχα, το Κολωνάκι, τους Αμπελόκηπους και τον Άγιο Δημήτριο με το μετρό (στάσεις Ευαγγελισμός, Αμπελόκηποι και Άγιος Δημήτριος αντίστοιχα) ενώ κάπως δυσκολότερα είναι στην Κηφισιά, το Παγκράτι και τον Αστέρα όπου χρειάζεται λεωφορείο.


Σε γενικές γραμμές, η..."σχολή" T.G.I Friday's αν και για πιο γερά πορτοφόλια, έχει καθιερωθεί ως μια κατηγορία εστίασης από μόνη της με δεκάδες "πιστούς" να ασπάζονται το δόγμα του casual dining.
Because in here,it's always Friday!


Υποκαταστήματα
Κολοκοτρώνη 35, Κηφισιά
Τηλ: 210 623 3947-8
Υμηττού 110, Παγκράτι (Athens Millenium 4ος όροφος) Τηλ: 210 756 0544-5
Λαζαράκη 43, Γλυφάδα Τηλ: 210 8982608-9
Λ.Κηφισίας & Αλεξάνδρας, Αμπελόκηποι Τηλ: 210 6475417-8
Νεοφύτου Βάμβα 2, Κολωνάκι Τηλ: 210 722 7721
Μαρίνα Φλοίσβου, PierOne, Tηλ.: 210 9853281Λ. Βουλιαγμένης 276, Αγ. Δημήτριος, (ATHENS METRO MALL) Τηλ.: 210 971 7223Απόλλωνος 40, Βουλιαγμένη (Astir Beach) Tηλ: 210 8901625

0 σχόλιο:

Δημοσίευση σχολίου

Πείτε τη γνώμη σας: