Τρίτη 22 Νοεμβρίου 2011

Medio-κρατία


                          του Πέτρου Κούκου

Στο προηγούμενο άρθρο ανέλυσα με πολύ απλό αλλά παράλληλα με επαρκή επιστημονικά τρόπο, θέλω να ελπίζω , για το πώς φτάσαμε στην κυβέρνηση του Λ. Παπαδήμου.
Στο παρόν κείμενο θέλω να δούμε μία άλλη πτυχή αυτού του ζητήματος, τον ρόλο που διαδραματίζουν γενικά τα Μέσα Ενημέρωσης στη λειτουργία του πολιτεύματος, αλλά και ειδικότερα ποια ήταν η συμβολή τους, ώστε να σχηματιστεί αυτή η κυβέρνηση.



 Έχει λεχθεί ότι η δημοσιογραφία είναι η τέταρτη εξουσία, άποψη με την οποία διαφωνώ απολύτως. Φίλοι μου, κατά το Σύνταγμα «όλες οι εξουσίες πηγάζουν από τον λαό, υπάρχουν υπέρ αυτού και του …»(Άρθρο 1 παρ. 3 του Συντάγματος). Στον καταστατικό χάρτη της χώρας (το σύνταγμα) περιγράφεται σαφώς ο ρόλος των μέσων ενημέρωσης, η ελευθερία των οποίων συμβάλει καθοριστικά στην ομαλή και ορθή λειτουργία του δημοκρατικού πολιτεύματος, βασική υποχρέωση των οποίων είναι να πληροφορούν το λαό για τα δημόσια πράγματα της χώρας και να επισημαίνουν τις τυχόν παρεκκλίσεις των δημοσίων προσώπων από την νομιμότητα ή την ηθική, όταν το  διαπιστώνουν. Αντί όμως αυτού πολλά από τα Μ.Μ.Ε. έχουν μετατραπεί σε μέσα αποπροσανατολισμού της κοινής γνώμης, με αποτέλεσμα, απλά να εξαγριώνουν τους πολίτες χωρίς να τους αποκαλύπτουν την  αλήθεια ή ακόμα χειρότερα να αποκαλύπτουν μόνο το μέρος εκείνο που εξυπηρετεί τα συμφέροντά τους. 





Είναι προφανές πως σε όλα αυτά τα φαινόμενα συμβάλλουν και οι περισσότεροι πολιτικοί καθώς και τα κόμματα στα οποία ανήκουν. Είναι δείγμα δημοκρατικής παρακμής όταν ραδιοτηλεοπτικοί οργανισμοί «εκλέγουν» ή και «θάβουν» πολιτικά πρόσωπα. Απόδειξη είναι και η στάση των Μ.Μ.Ε. στην υπόθεση της κυβέρνησης του σημερινού πρωθυπουργού. «Εκβίασαν» πολιτικά κόμματα αλλά και πρόσωπα, προκειμένου να σχηματιστεί μία νέα κυβέρνηση, υπό την απειλή πως αν αυτό δεν γίνει θα πτωχεύσουμε…Στην συνέχεια προπαγάνδισαν υπέρ ενός «άξιου τεχνοκράτη» που τον «διόρισαν» πρωθυπουργό. Το αποτέλεσμα όλων αυτών ήταν:






• Τα κόμματα, θέλοντας και μη συμμετείχαν σε μία κυβέρνηση την οποία ίσως και να μην ήθελαν.
• Αγνόησαν την άποψη του λαού αλλά και την ύπαρξη συντάγματος.




Στη δημοκρατία υπάρχουν σαφείς ρόλοι και κανόνες και ο καθένας πρέπει να τους ασκεί με απόλυτη ελευθερία και σύνεση. Μόνον έτσι θα λειτουργεί σωστά το κράτος και η κοινωνία…!


0 σχόλιο:

Δημοσίευση σχολίου

Πείτε τη γνώμη σας: