Δευτέρα 21 Νοεμβρίου 2011

Spread



του Νικόλαου Γιουβανάκη

Σε γενικές γραμμές Spread (Σπρεντ) είναι διαφορά ενός μεγέθους από ένα άλλο μέγεθος, που χρησιμοποιούμε ως βάση αναφοράς. Συνήθως στα μέσα ακούμε και διαβάζουμε για τα σπρέντ των ελληνικών ομολόγων, που συνεχώς εκτινάσσονται στα ύψη.




Τι ακριβώς σημαίνει λοιπόν αυτός ο όρος;
Εδώ το σπρέντ υπολογίζεται εάν βρούμε το επιτόκιο του δεκαετούς ελληνικού ομολόγου, και το αφαιρέσουμε από το επιτόκιο του δεκαετούς γερμανικού ομολόγου, που θεωρείται ως βάση αναφοράς, διότι θεωρείται το πιο ασφαλές στις ευρωπαϊκές χώρες, καθώς η οικονομία της Γερμανίας θεωρείται η πιο ισχυρή. Έτσι λοιπόν εάν το επιτόκιο του γερμανικού δεκαετούς ομολόγου είναι 3% και του ελληνικού ομολόγου 6% (υποθετικά μιλάμε, γιατί τώρα το επιτόκιο είναι σε αστρονομικό αριθμό), τότε το σπρέντ του ελληνικού ομολόγου είναι 6%-3%=3%.



Και τι σημαίνει κάτι άλλο που ακούμε, όποτε μιλάνε για σπρέντ, ότι το σπρέντ  έφτασε στις 2.000 μονάδες βάσης;
Μία μονάδα βάσης αποτελεί την ελάχιστη μονάδα μέτρησης και είναι 0,01%. Έτσι όταν μας πουν ότι το σπρέντ αυξήθηκε στις 2.000 μονάδες βάσης, σημαίνει ότι το επιτόκιο του ελληνικού δεκαετούς ομολόγου είναι μεγαλύτερο από το αντίστοιχο γερμανικό κατά 20%. Ας θυμηθούμε ότι 100 μονάδες βάσης είναι 1% λοιπόν, δηλαδή 100*0,01%=1%.  Έτσι με 2.000 μονάδες βάσης σπρέντ και με γερμανικό επιτόκιο δεκαετούς ομολόγου έστω 3%, το ελληνικό επιτόκιο του δεκαετούς ομολόγου συνάγεται, ότι είναι 3%+20%=23%. Βεβαίως τα τωρινά επιτόκια των ελληνικών ομολόγων δεν έχουνε κάποια ιδιαίτερη σημασία, καθώς πλέον δε δανειζόμαστε από τις αγορές με έκδοση ομολόγων αλλά από ευρωπαϊκό διακρατικό δανεισμό και από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, είναι ευνόητο, ότι με επιτόκιο 23% δε θα μπορούσαμε να δανειστούμε πρακτικά.

0 σχόλιο:

Δημοσίευση σχολίου

Πείτε τη γνώμη σας: