Σάββατο 21 Ιανουαρίου 2012

ΜΠΟΝΣΑΪ: Ένα έργο που ποτέ δεν μπορεί να ολοκληρωθεί


της Ελένης Αθανασιάδου

Η λέξη Μπονσάι είναι Ιαπωνική και προέρχεται από τη συνένωση των λέξεων bon, που σημαίνει δίσκος και σάι που σημαίνει φύτευση, δηλαδή «ένα δένδρο σε φυτοδοχείο».



Το Μπονσάι είναι ένα δένδρο ή φυτό ή μια ομάδα δένδρων ή φυτών σε μικρογραφία, που αναπτύσσονται σε ένα ρηχό φυτοδοχείο ή σε ένα επίπεδο κιβώτιο.

Η καλλιέργεια των μπονσάι, αποτελεί έργο τέχνης, δεν μπορεί ποτέ να ολοκληρωθεί. Είναι ένα ζωντανό σχήμα, που οι εργασίες σχηματισμού του διαρκούν μια ολόκληρη ζωή και η δουλειά των χεριών του καλλιτέχνη αποτυπώνεται σε κάθε εκατοστό ανάπτυξης του φυτού.Ένα μπονσάι έχει τη δυνατότητα να μετατραπεί σε τέλειο έργο της φύσης,σαν αποτέλεσμα της ανθρώπινης φροντίδας,όπου ο άνθρωπος παίζει το ρόλο του δημιουργού.
Η καλλιέργεια των μπονσάι απαιτεί πολύ χρόνο και υπομονή. Είναι μια αμφίδρομη διαδικασία,καθώς το δένδρο ασκεί επιρροή στον καλλιεργητή, όπως και ο καλλιεργητής ασκεί επιρροή στο δένδρο.
Στη Κινέζικη ποιητική σκέψη το δένδρο θεωρείται ο σύνδεσμος ανάμεσα στον ουρανό και στη γη. Άσχετα από το μέγεθος του, το δένδρο αποτελεί όχημα της πνευματικής εννοιολογίας. Η ισορροπία που τόσο έντονα αντιπροσωπεύει, αποτελεί μέσο αποκατάστασης της αρμονίας της φύσης, ένα συμβολικό σχήμα που οικειοποιεί το μπονσάι και παρότι συχνά δεν μπορεί να γίνει κατανοητό από τη δυτική διανόηση, είναι σύμβολο πολιτισμικής αξίας.
Τα μπονσάι συμβολίζουν την αιωνιότητα. Δημιουργούν αναφορές στο χρόνο και αντιπροσωπεύουν την αρμονία που μπορεί να υπάρχει ανάμεσα στη φύση και στους ανθρώπους και ανάμεσα στη γη και στον ουρανό.
Στην Ιαπωνία ορισμένα φυτά που συνδέονται με κοινά χαρακτηριστικά, τοποθετούνται μαζί σε ένα φυτοδοχείο,αποτελώντας ένα όμορφο πρωτοχρονιάτικο δώρο για φίλους.Τα φυτά αυτά ονομάζονται γενικά sho-chiku-bai που σημαίνει πεύκο,μπαμπού και ιαπωνικό βερίκοκο, που αντίστοιχα συμβολίζουν τη χαρά, τη μακροημέρευση και την αρετή. Μοναδικό δώρο που φέρνει χαρά σε αυτούς που τα δέχονται.
Αν ψάχνετε μια ασχολία,αν ψάχνετε την ηρεμία,αν έχετε ανάγκη η αγάπη σας να χαραχθεί κάπου,δημιουργείστε ένα μπονσάι.
Δημιουργώντας ένα μπονσάι αποκτάς ένα καθημερινό χόμπι το οποίο σιγά σιγά μετατρέπεται σε αγάπη.Ο εαυτός του δημιουργού αποτυπώνεται με κάθε ψαλιδιά και με κάθε χάδι φροντίδας πάνω στο μπονσάι.
Ακολουθώντας οδηγίες από εξειδικευμένα βιβλία δε θα δυσκολευτείτε να πάρετε το ρόλο του δημιουργού.Ένα βιβλίο που θα σας πρότεινα είναι <<Η τέχνη των Μπονσάι>> του Νικολάου Α. Καπαρτζή.Τα υλικά που θα χρειαστείτε για την καλλιέργεια του μπονσάι είναι:το δένδρο της αρεσκείας σας,το φυτοδοχείο,τα εργαλεία και ο εξοπλισμός.Σε συνδυασμό με αυτά θα πρέπει και κάποιοι παράμετροι να είναι κατάλληλοι,όπως είναι η ηλιοφάνεια,το έδαφος,η θερμοκρασία,η άρδευση ,η λίπανση κ.α 
Ένα έργο που ποτέ δεν μπορεί να ολοκληρωθεί,όπως ο άνθρωπος δεν σταματάει να διαμορφώνεται κατά τη διάρκεια της ζωής του έτσι και αυτό γεννιέται αναπτύσσεται γερνάει πεθαίνει.
Η τέχνη δε βαθμολογείται ούτε ορίζεται δεν υπάρχει όμορφο άσχημο καλό ή κακό έργο. Αφήστε τον εαυτό σας και την φαντασία σας ελεύθερα και εκφράστε τα συναισθήματα σας δημιουργώντας ένα μπονσάι.

1 σχόλιο:

safestatos είπε...

Μου θύμισε τον Mr Μιγιάγκι στο Karate Kid. "Bonsaaaaiiiiiii!!!"

Δημοσίευση σχολίου

Πείτε τη γνώμη σας: