Τετάρτη 16 Νοεμβρίου 2011

Μεσάνυχτα στο Παρίσι ...







MIDNIGHT IN PARIS

ΜΕΣΑΝΥΧΤΑ ΣΤΟ ΠΑΡΙΣΙ (2011)         της Μένιας Χαιρετάκη

Εμείς σε ποια εποχή θέλουμε να ζούμε;

Με ποιους επιθυμούμε να συναναστρεφόμαστε? Ποιους θέλουμε γύρω μας? Σε ποια εποχή θέλουμε να ζούμε ? Η ταινία καταπιάνεται με το επίκαιρο θέμα της νοσταλγίας για μια συγκεκριμένη εποχή, για έναν συγκεκριμένο τρόπο ζωής, για όλα αυτά που ονειρευόμαστε και για κάποιο λόγο δεν ζούμε…
Ο πρωταγωνιστής του Woody Allen, Gil (Owen Wilson) δεν θα μπορούσε να ταιριάζει περισσότερο στον μέσο αφελή Αμερικανό που χωρίς ιδιαίτερη προσπάθεια βλέπει την ζωή να στρώνεται πιο εύκολα και από χαλί κάτω από τα ξεκούραστα πόδια του.
Ο συγγραφέας Gil επισκέπτεται με την νευρωτική και εύπορη αρραβωνιαστικιά του Ιnez την πόλη του φωτός. Εντυπωσιασμένος βαθιά και πεπεισμένος να παραμείνει ώστε να ολοκληρώσει την συγγραφή του νέου του βιβλίου, (με το οποίο και θα κάνει στροφή στην ποιότητα) διαπιστώνει πως τα μεσάνυχτα του δίνεται η δυνατότητα να μεταφερθεί στην αγαπημένη του πόλη στην αγαπημένη του εποχή .. Παρίσι στην δεκαετία του ’20 με ό,τι αυτό συνεπάγεται (διάσημους ποιητές, συγγραφείς, ζωγράφους, σκηνοθέτες, ακόμα και φωτογράφους).
Από τις οθόνες μας παρελαύνει όλη η ελίτ των γραμμάτων και των τεχνών που μεγαλούργησε από τις αρχές του αιώνα.. Ονόματα θρύλοι συναντώνται με τον συγγραφέα που θα τον βοηθήσουν στο νέο του ξεκίνημα.
Ο σκηνοθέτης Woody Allen, βρίσκει την ευκαιρία να βγάλει επιτέλους το κρυφό του πόθο, ίσως με μία δόση ενοχής για το ότι επέλεξε τον εύκολο δρόμο στα πρώτα β ήματα της καριέρας του, αφήνοντας πίσω την πόλη της ‘’κινούμενης γιορτής’’, όπως χαρακτήρισε το Παρίσι ο Χεμινγουέι …
Η ταινία δεν οδηγεί σε πολλά, αλλά ούτε και σε σοφά συμπεράσματα. Αντιθέτως, τελικά προσπαθεί να αυτοαναιρέσει την όλη της προσπάθεια στην αλλαγή του χρόνου, ώστε να πείσει όπως όπως τους θεατές την τελευταία στιγμή ότι μπορεί όλοι μας να είμαστε απογοητευμένοι από το τώρα, αλλά ας είμαστε ρεαλιστές: όλα τα ωραία αν διαρκέσουν πολύ, μοιραία, χάνουν την αίγλη τους…
Καλύτερη σκηνή : Η αρχική σκηνή με το μαύρο πλάνο όπου οι πρωταγωνιστές εξιστορούν την μαγεία της πόλης είναι καθηλωτική.
Trademark: Το τοπίο στην πανέμορφη πόλη του Παρισιού.
Ερμηνείες : Ξεχωρίζει μακράν η οσκαρική Μαριόν Κοτιγιάρ



ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
ΜΕΣΑΝΥΧΤΑ ΣΤΟ ΠΑΡΙΣΙ
…………………………………………………
Χώρα: ΗΠΑ
Έτος: 2011
Σκηνοθεσία: Γούντι Άλεν
Σενάριο: Γούντι Άλεν
Πρωταγωνιστούν: Όουεν Γουίλσον, Ρέιτσελ ΜακΆνταμς, Μάικλ Σην, Μαριόν Κοτιγιάρ, Έντριεν Μπρόντι, Κάθι Μπέιτς, Κόρι Στολ, Κάρλα Μπρούνι.
Διάρκεια: 94 λεπτά
Είδος: Κωμωδία

0 σχόλιο:

Δημοσίευση σχολίου

Πείτε τη γνώμη σας: